Han är i ständig rörelseoskärpa, kocken Daniel. Alltid påväg att säga något, alltid mitt i en mening, eller mitt i en fond eller surdegssmet. När Daniel talar, lyssnar man.

Fråga Menigo som råkar ut för Daniels franska temperament några gånger om året. “Är jag inte nöjd så skickar jag bara tillbaka deras produkter, det är enkelt, inget konstigt med det, jag blir förbannad”, förklarar Daniel på sin sjungande svenskfranska. Men mest är han nöjd, därför fortsätter samarbetet med Menigo som kommer med råvaror en gång i veckan. Daniel har lagat mat på Lilla Kvikkjokk sedan mitten av 90-talet. I Daniels kök är barnen välkomna och vad jag vet är han den ende skolkocken i Sverige (kanske i världen) med ett eget Chef’s Table i köket, där de små matgästerna får turas om att inta sin lunch tillsammans med Daniel.

I dag bjuder Daniel på kassler som fått gå färdig i ugnen, i lugn och ro; omgiven av en len och fin, gräddig svampsås. Till detta serveras ett potatismos på Smör, mjölk, salt och riven muskot. Såklart. På föräldrakooperativet Lilla Kvikkjokk på Djurgården i Stockholm har man en respektfull syn på det här med mat; en syn som personifieras av Daniel som låter mig dofta på hans egenblandade Herbes de Provence och på kryddorna som importeras från hemlandet Frankrike via vänner eller föräldrar. “Kvalitet betyder allt”, säger Daniel som tycker att barnen ska få titta, dofta och smaka på maten, ha en nära relation till råvarorna, lära känna lust inför mat. Dukningen är vacker, som en kvarterskrog i Bretagne fast i miniatyr. Daniel lägger upp maten i små skålar så att de små gästerna får servera sig själva. Det finns inte så många grönsaker att välja på, men det räcker; de är enkla, svenska grönsaker, inga röror eller blandningar.

Så vad är hemligheten? “Jag har fått möjligheten att utvecklas i mitt jobb”, förklarar Daniel. “Det betyder allt, den här passionen för matlagning. Om jag inte njuter av mitt jobb, om jag inte utvecklar mig själv och inspirerar min omgivning, kan jag inte laga god mat”, avslutar Daniel som från och med nu är min stora idol och förebild. Tusen tack; både för maten och lektionen.

Inga svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *