Verksamheten

Verksamheten för samtliga barn är uppdelad i fem olika enheter. Förutom det dagliga montessoriarbetet i två klassrum, där även samlingar och musik ingår, är barnen även i mindre grupper aktiva i de tre övriga enheterna:

• Köket - I köket ges barnen möjlighet att två och två ta del av en pedagogisk verksamhet. Två barn får tillsammans ansvara för att duka i matsalen: Sedan får barnen ta del av arbetet i köket. Barnen brukar ofta få baka tillsammans, och experimentera sig fram med olika ingredienser och smaksättningar. Kanske blir det något som serveras till mellanmål?!

• Projektstudion - I vår projektstudio på övervåningen skall det finnas utrymme för barnens fantasi och experimentlust att släppa loss! Här arbetar vi med olika estetiska uttryck, men skapar även olika lekvärldar tillsammans. Beroende på aktuellt tema och barnens intresse kan vi ha rörelse och dans, eller kanske skapa egna filmer med hjälp av våra Ipads och green-screen. Allt är möjligt!

• Utomhusvistelse - Varje dag tillbringar en barngrupp förmiddagen utomhus. Utanför vår förskola har vi ett parkområde och en äng som vi dagligen använder oss av. I vår park har vi ett ”utomhusklassrum” med montessoriinspirerade arbeten mm. Vi utnyttjar våra vackra omgivningar och genomför pedagogiska aktiviteter utefter det tema/målområde vi arbetar med för tillfället samt barnens olika intressen. Vi följer naturens växlingar, samtalar och reflekterar kring dem och skapar på så sätt en förståelse för naturens olika processer.

I klassrummet ägnar sig barnen på förmiddagarna åt Montessoriarbete och på eftermiddagarna vistas de ofta utomhus i härlig miljö på Djurgården. Läget inbjuder till mycket utelek och promenader bland hundraåriga ekar och vilda ängar. Här kommer barn och personal i daglig kontakt med lantlig natur – det tillhör vanligheten att se rådjur, ekorrar, harar och ugglor på håll och sniglar, maskar och myror under lupp. Barnen vistas i en miljö som på ett naturligt sätt stimulerar till en nyfikenhet för djur- och växtliv.

Avgifter

Montessoriförskola Lilla Kvikkjokk följer och tillämpar Stockholm Stads regler för förskoleavgift. Avgiften är inkomstbaserad upp till en viss nivå, därefter gäller maxtaxa. Mer information hittas på Stockholm Stads hemsida: https://forskola.stockholm/avgifter/. Där kan ni även på förhand beräkna er preliminära månatliga avgift. 

Verksamhetsplan

Förskolan har en gemensam verksamhetsplan som revideras årligen. Varje avdelning har även en egen arbetsplan som revideras årligen. Du hittar förskolans nuvarande gemensamma verksamhetsplan genom att klicka på knappen.

Rörelse och Hälsa

Rörelse och hälsa är en naturlig del av hela vår verksamhet. Vi har rörelseaktiviteter såväl inomhus som utomhus som innefattar både gymnastik, dans, yoga, avslappning och mycket mer.

Simning

Under barnens sista år på Lilla Kvikkjokk erbjuder vi simskola tillsammans med en utbildad simlärare. Vi fokuserar på simteknik men även viktiga förhållningsregler när man är nära vatten. Undervisningen i “badvett” skiftar utefter vilken årstid det är för tillfället. Till exempel vad som är viktigt att tänka på när isen ligger under vintern, eller vad man ska tänka på när man åker båt under sommartid.

Rullande under året har vi en hel del övriga aktiviteter

Höstterminen

  • Återföreningsmiddag tillsamman med den åldersgrupp som har börjat skolan

  • Höstfest med barnen

  • Luciafirande och julavslutning där föräldrar är välkomna

  • Jullunch

Vårterminen

  • Påskfest/Egghunt med barnen

  • Påsklunch

  • Avslutningsaktivitet för barnen som ska börja skola

  • Sommaravslutning där föräldrar är välkomna

Likabehandling

En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Därför har vi på Lilla Kvikkjokk befattat ett Likabehandlingsarbete med aktiva åtgärder samt plan mot kränkandebehandling som styr vårt arbete med att ta tillvara barnens rättigheter och förhindra kränkande behandling. Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som revideras årligen. Du hittar vår Likabehandlingsplan genom att klicka på knappen nedan.